Kökleşik Türk mutfağında geniş olarak kullanılan baharatlar sofralara baharat şimendifer. Bahar, köklü güzeştei ile Türk ısırmak tarımünün merkezinde durum almaktadır. Bahar veya ana gereç olarak yemeklerde, tatlılıklalarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta cereyan etmek üzere dayanıklı çok alanda damaklarda unutulmaz izler buzakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı verilen baharatlardan sadece bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çbedel baharat genel olarak her yemekte uygunluklarına göre kullanılmaktadır. Baharatları ısırmak pişirirken kullanabilir veya yemekten sonrasında demleyebilirsiniz. şayan yemeklerde tamam oranlarda kullanabildiğiniz mevsim, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi sağlamlar. Ayrıca tabiat ananın deposundan mevrut baharatların iyileştirici etkisi olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap eden en sağlamlıklı besinlerin başlangıcında hasılat. Bütün bu özelliklerin cepheı esna yemeklerinizi az buçuk değiştirmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli baharat çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziki yapı, tatlılık, renk veya kullanım amacı üzere farklı alanlara göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e andıran baharat çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Bahar isimleri, hazırlanışlarındaki ana üstelikşenle elden ilişkili olma eğilimindedir. çizgi olarak baharat çeşitleri fiziki özelliklerine göre toz, kuru ve taneli cereyan etmek üzere üçe ayrılır. Bu tarzın örnekleri, tahıl olarak aşina en geniş baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu dü baharat aynı zamanda tatlılıklalıkları ile bilinir fakat yemeklere de eklenebilirler. Türap baharatlar ise çok geniş oldukları için içlerinde renk farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi ekseriyetle safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve ekseriyetle ısırmak pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar koca ölçüde nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar kayıt ve içeceklerde kullanılır. Özellikle baharat karışımları ile şifalı içecekler hazırlayabilirsiniz. Yaygın toz baharatlar arasında üçüncü renk sınıflandırmasına malik olanlar turuncu veya turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları arasında köri, zerdeçdüzen, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Bahar çeşitlerinin isimleri burada bitmiyor. Bunların cepheı esna yeryüzünde henüz dayanıklı çok baharat bulunmaktadır. Gördüğünüz üzere baharatlar, farklı yapıları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Ayrıca temelı baharatlar ana sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin dışında tutulmalarının yapı taşı nedeni hiç şüphesiz bulunmaz olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetineşeli ve özel muamele müstelzim sıkı ve keskin tatlar oldukları için çoğunlukla küçük miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş veya zahter üzere baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem az çok şifalı hem de özellikle tatlılıklalarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori dışında değerlendirilebilecek vesair baharatlar ise baharat karışımlarıdır. Bu karışımlar, çabucak zait baharatın yakışır oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. çoklukla ete tatlılık ilhak etmek üzere fakatçlarla kullanılmaktadır. Ayrıca bu baharat karışımı ile etinizi pişirmeden önce enikonu baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çbedel baharat Türk mutfağında çok değerli bir yere sahiptir. Bu yedi baharat, Küçük asya sınırları zarfında en geniş kullanılan tatlar arasında durum almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları dolayısıyla yiyeceklerde vakit kaybetmeden üstelik edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört kez fazlalıkrırlar. Küçük asya mutfağında son merhale uyumlu ve evetşamsal olan bu yedi çbedel, ekseriyetle bir arada baharat seti olarak satılmaktadır. Özellikle şark ve Güneydoğu Küçük asya mutfağında önemli bir yere malik olan toz veya pul üzere biber bazlı baharatlar vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden tüm yemeklerin ana malzemesidir. Üretimi için bezek biberi adı verilen özel bir biber türü müstelzim bu baharat türü, sağlamlıklı yapısıyla da delik dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Katkısızlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, organik baharat ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi yapı taşı baharat arasında durum alan hem de Güneydoğu Küçük asya ile özdeşleneşeli ve biber özü içermiş bir vesair baharat ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının cevahirı denilebilir. İso biberinden elde edilen bu baharat, vesair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle vakit kaybetmeden üstelik edilir. Ayrıca inciticilığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu derece özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharatın karışımı olan fakat farklı bir yapıya malik olan baharat Poy Spice’dir. Poy baharatı, özellikle kahvaltıda ekseriyetle savuşmak ve zeytinyağı ile tüketilen sağlamlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk sürüklemek için Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Küçük asya mutfağının yıldızı Seven Spices
Yedi baharatın ihtimal de en aşina üyesi olan karabiber, hem parça hem de toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve parafin et ürünlerinde elden pişmiş gıdaların üzerine konularak geniş olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü baharat, hamam iklimlerde yetineşeli karabiberlerden yapılır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya üzere ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları dolayısıyla karabiber üretimi için mükemmeldir. Ayrıca yemeğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yemeğin yapı taşı yapısını oluşturur. Hem karabiberin hem de tahılın en faydalı cihetü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle belirli miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi baharat arasında bir diğer yıldız olan kekik, geniş bir kullanım alanı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları zarfında mebzul miktarda yetişmesi, kekiğin birkötü varyasyonda kullanılmasının ana sebebidir. Mizaç kavil konusu olduğunda, birkötü ulaması olan beniâdem eğin sistemi için iyidir. Kekik otu üzere temelı çay türleri hasetn ahir yorgunluğu almak için yavuz gelebilir. Bir vesair baharat ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en yüzü sıcak baharatlarından biri olduğu için Küçük asya’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu baharat vakit kaybetmeden vakit kaybetmeden her yemekte kullanılabilir. Baharın içindeki esanslara destelı olarak farklı özetlara yavuz gelebilmektedir. Bu açıdan içerik ve hammaddelere göre uzmanlardan destek alarak ürünleri dağıtırken kullanım önerilerine uyabilirsiniz.
Lüp yapı taşı direği olan baharat çeşitleri ve ocaklık kullanımları, tamam orantıda ve tamam miktarda kullanıldığında her evetşfecir kullanıcıevet yavuz gelebilir.
Olağandışı ve mağşuş baharatlar
Sayısız baharat çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın cepheı esna karışım yapısına malik olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini düzenıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, ekseriyetle birkaç baharatın ve bu baharatlara eşlik eden aromatik otların karışımıdır. Oldukça pop olan bu karışımlar hem kılgın hem de lezzetli çözümlerdir. Popülerliği dolayısıyla adından sık sık kavil ettiren karışım ise Tuzot baharat çeşitleridir. Tuzot baharatını her türlü etli ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her mevsim cepheınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi süratlica baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin ana maddesi kişniştir. Fakat birkötü farklı baharat içerir. Türk köftesine adını veren en yapı taşı maddelerden biri de bu köfte çeşnisidir. Dolma evet da kebap üzere yiyeceklerde geniş olarak kullanılan bu ürün sayesinde hem damağınızda tatlılık bırakan hoş bir deneyim evetşarsınız hem de yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve sağlamlıklı bir ısırmak yersiniz. Bir vesair mağşuş baharat ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Ekşi tadı sayesinde özellikle salatalar için uygundur. Fakat sumak baharatı ekseriyetle salatalarda, çorbalarda veya et yemeklerinde kullanılır. Hangi denizşların natürel özlerinde antioksidan içerdiğini heves ediyorsanız ürün birtakımnda inceleyebilirsiniz.